Az akril első oldószeres változatai a 21. század elején jelentek meg, de mai vizes bázisú akril festéket 1955-ben mutatta be az Ohio állambeli Permanet Pigment festékgyár. Meglepő módon az akrilfesték nem volt sokáig népszerű. Feltalálója, Levison a legjobb marketingesek eszközét alkalmazta: egy tanfolyam-sorozatot indított, ami alatt egyetemeken, főiskolákon festészeti tanfolyamok keretében mutatták be az akrilfestészet előnyeit. A bemutatók eredményeképpen néhány év alatt népszerűvé vált az új eljárás, a nyolcvanas évek végére általánosan elfogadott lett az akrilfesték elsősorban a könnyű kezelhetősége és sokoldalúsága miatt. Ma tíz festőből hét használja az akrilt. A 20. század nagy festői is használták az akrilt. A legismertebbek: David Hockney, Helen Frankenthaler, Andy Warhol.

Az akrilfesték a temperához hasonlóan festékemulzió, ami pigmentekből és műanyagrészecskékből áll. A részecskék hordozóanyaga, kötőanyaga az akrilgyanta. Az akrilfestéket gyakorlatilag bármilyen vastagságban fel lehet vinni gyakorlatilag bármilyen alapra (vászon fém, fa…). Gyorsan szárad, ezért könnyen lehet egymásra rétegezni. Az akril egyik legfontosabb tulajdonsága, vízzel hígítható.

Az akrilfesték a temperához hasonlóan festékemulzió, ami pigmentekből és műanyagrészecskékből áll. A részecskék hordozóanyaga, kötőanyaga az akrilgyanta. Az akrilfestéket gyakorlatilag bármilyen vastagságban fel lehet vinni gyakorlatilag bármilyen alapra (vászon fém, fa…). Gyorsan szárad, ezért könnyen lehet egymásra rétegezni. Az akril egyik legfontosabb tulajdonsága, vízzel hígítható, száradás után teljesen vízálló. Az akrilfestéknek enyhe szaga van, nem gyúlékony. Alkalmazása zárt térben is biztonságos.

AKRIL MÉDIUMOK

Az akrilfestékek sokoldalúbb kihasználása érdekében, egyre több festőmédiumot fejlesztettek ki a gyártók. Talán az akrilhoz készült legtöbb médium, nagyon nagy lehetőségeket adnak az alkotásra mind a képzőművészeknek, dekoratőröknek a kreatív díszítőknek. A gyártók médiumok esetén a gyártók nem adnak pontos keverési útmutatót, csak határokat szabnak. Ezért fontos, hogy használat előtt mindig próbáljuk ki a médiumot önmagában és festékkel összekeverve egyaránt

Akril fényesítő

Nem sárguló akrilgyantából és sűrítő anyagokból készül. A festékkel összekeverve annak fényes felületet ad. A festéket folyósabbá teszi és növeli a festék átlátszóságát, de változatlanul hagyja a textúráját. Hígítva felső védőrétegként is használhatjuk.

Akril oldó

A már megszáradt akrilfesték oldására és az ecsetünkbe beszáradt festék kioldására alkalmazható.

Akril mattító

Színtelenre száradó, folyékony, vízzel hígítható, mattító akrilmédium. Festékhez keverve és hígítva felső fedőrétegként is használható.

Száradás lassító

Speciálisan lassan párolgó reagensekből és nem sárguló akrilgyantából készül teljesen színtelen. A gyorsan száradó akrilfestékhez keverve, csökkenti a száradási idejét. Maximálisan 30% arányban adagoljunk festékünkhöz, mert megváltoztathatja a festészeték tulajdonságait.

Kristálypaszta

Durva kvarckristályból és nem sárguló akrilgyantából készült sűrű keverék. Felülete áttetsző és érdes emiatt tisztán vagy akrilfestékkel keverve is használható. Folyékony lesz, ha vízzel vagy géllel keverjük.

Csillámpala médium

Közép fehér korundból és nem sárguló akrilgyantából álló sűrű keverék. Tisztán és akrilfestékkel keverve is használható. Önmagában használva áttetsző és érdes felületet képez.

Homokkő médium

Nem sárguló akrilgyantából és sűrűsítő reagensekből készített színtelen paszta.

Az akrilfestékkel keverve kiemeli fényességét, de textúráját változatlanul hagyja. Vízzel hígítható, kissé megnöveli a száradási idejőt.

Gránitmédium

Liparilból származó közepesen finom habkőből és nem sárguló akrilgyantából készült igen sűrű médium. Felülete matt és érdes ami miatt primerként használható más festékek alá.

 

Szivárványosító gél, irizáló médium

Nem sárguló akrilgyantából és szivárványszínű festékből készített fehér gél, vízzel hígítható. Használhatjuk tiszt és vízzel hígítva is. A festéknek szivárványos gyöngyházszerű megjelenést ad. Festészeti és dekorációs célra is jó.

Folyékony médium,

Egyaránt keverhetjük akrilfestékhez, vízfestékhez, gouache festékhez. A festékekhez keverve lehetővé teszi a festékszóró pisztollyal való könnyű felvitelt.

Airbrush médium

Nem sárguló akrilgyantából és márványporból készített sűrű keverék. Vízzel hígítható, akrilfestékkel keverhető. Vastag felület (pl.: domborzat domborzat) kialakítására használják elsősorban a drágább festékek alkalmazása helyett vagy mellett. Száradás után a felület szaténszerűen csillog, annyira ellenálló, hogy bele lehet vésni, karcolni, csiszolni. Olajfesték alá is alkalmazható.

 

Fekete alapozó

Lehetővé teszi, hogy fekete alapra dolgozzunk. A „szokásos” fehér alaphoz hasonlóan, egyenletes,

semleges matt felületet ad. Jó alapot ad az akril és az olajfestéshez. Már egy rétegben felhordva is megfelelő felületet képez.

Vastagító paszta

Felületépítő paszta, aminek segítségével építhetünk, szobrászkodhatunk. Akár több centiméter vastag felületet is építhetünk vele repedés nélkül. Akrilfestékkel vagy bármilyen más akril-médiummal is összekeverhető, de a festékek transzparens jellegét vagy színét nem befolyásolja. Maximum 25%-os arányban adagoljuk, mert az ronthatja a paszta kötőerejét, stabilitását.

Üveggyöngy médium

Apró kerek gyöngyök egy selyemfényűre száradó médiumban. Különleges médium,

amelyet önmagában is használhatunk, de legszebb akrilfestékkel keverve. Alsó rétegként is használhatjuk, ebben az esetben az akrilfesték mellett dolgozhatunk rá olajjal is.

Lágy modellpaszta

Könnyű és rugalmas, nem sárguló vízzel hígítható médium. Száradás után vízhatlan lesz. Használható festék alá domborzat kialakításához és a festékkel összekeverve is.

Akril kötőmédium

Az egyik legsokoldalúbb többfunkciós gél-koncentrátum és kötőanyag. Nem sárgul, áttetsző, rugalmas, vízálló, maradandóan tartós. Önmagában használva keverhető pigmentekkel is, valamint kiválóan ragaszt minden anyagot (pl.: textil, homok, fa). Nagyon jó márványpor megkötésére is. Vízzel hígítva finoman tapadó réteget ad, ecsettel felhordva vékony, áttetsző, selyemfényű alaplakk. Száradási ideje egy óra. A korrodált felületen kívül minden felületre.

Fekete rostgél

Fekete ásványi lemezekből (kristályokból) és nem sárguló akrilgyantából készült akrilmédium. Durva, kristályos, grafitszürke felületek készítéséhez ajánljuk.

Aranycsillám

Szintetikus aranyszínű lemezek (kristályok) hozzáadásával készült médium. Aranylóan csillogó-csillámló felületek létrehozásához ajánlott.

Űr gél

Különlegesen csillogó, holografikus felületek létrehozására alkalmas gél. Önmagában, és a festékhez keverve is használható.

Ásványgél

Ásványi lemezekből (kristályokból) illetve nem sárguló akrilgyantából készült gél. Természetes felületek készítéséhez ajánljuk.

Rostgél

Nem sárguló akrilgyantából ill. szintetikus rostelemekből készített médium. A festékhez hozzákeverve annak magas szilárdságot biztosít. Különleges felületek építéséhez ajánljuk.

Kristálygél

Nem sárguló akrilgyantából valamint kristályszerű lemezekből készült médium.

Kristályos-csillámos felületek építéséhez, készítéséhez ajánlott.

Akril kötőmédium

Használatra kész akril kötőmédium melyhez a pigmentet hozzákeverve kész akrilfestéket kapunk. Könnyen használható, segítségével saját magunk állíthatunk elő otthonunkban akrilfestéket. Nem sárgul, áttetsző, rugalmas médium.

Sennelier akril kötőmédium

Tiszta akril (akril polimer) gyanta, 46% szárazanyag. Kifejezetten a száraz pigmentek megkötésére fejlesztették ki. Ez a könnyen felhasználható médium teljesen állandó festékfilm-réteget biztosít. Fényes felületű transzparens termék, amely külső és belső munkákra is alkalmas, vízhatlansága jobb mint a caparol típusú termékeké.

 

Minden vélemény számít!