Az akvarellt sokáig nyomatok színezéséhez használták a 18. századig. Közben Dürer volt az a festő, aki tájképek állatok portrék készítéséhez használta a technikát. A 18. században alakult ki az akvarellpapírt, amire több rétegben is fel lehet vinni a festéket.

A mai akvarell technika Angliában alakult ki. A sziget párás ködös klímájából adódó tájakat nagyszerűen lehetett ábrázolni ezzel a technikával. Legismertebbek John Sell Cotman, William Turner. A 19-ik századra az angol akvarell festészet technikailag nagyon sokat fejlődött, szinte modorossá vált. Az impresszionistákra a technikai virtuozitás volt a jellemező. A ma divatos, könnyed vizes technika Amerikában alakult ki. Európában inkább a gouache technika terjedt el a vegyes technikák mellett. Szívesen használt anyagok: a tus, pasztell, fedőfesték és a ceruzák.

Magyarországon a 19. században a hazai festészet megújulásával együtt jelent meg az akvarell festészet. A leghíresebb művészek Barabás Miklós, Zichy Mihály, id. Markó Károly.

 A minőségi akvarellfestékeket kis szögletes kerámia szilkékbe szokták tölteni, az iskolai használatra készülő festékeket kis „gombokba” öntik. A pasztellhez hasonlóan készítenek akvarell ceruzákat is. Az akvarell ceruzák használhatók száraz papíron utólag összemosva, vagy bevizesített papíron, ahol azonnal szétfut a festék. A profi felhasználók vázlatokhoz, részletek kidolgozásához használják.

Médiumok hatásfokozók az akvarell festékekhez

Ökörepe

Az ökörepe nedvesítőszer. A nagyon finom pigment szemekhez keverve azok egyenletes eloszláság eredményezi a papíron, csökkenti a víz cseppképző erejét. Ezeknek köszönhetően egyenletesebben hordhatjuk fel a festéket, jobb lesz a lazúrozó képessége.

Gumiarábikum

A gumiarábikum a szudáni és más észak-afrikai akácfák gumija, ami az akvarell festékek legfőbb kötőanyaga. Hatására fényesebb, testesebb lesz a festék, kicsi önálló ecsetvonásokkal tudunk dolgozni. Nagy hasznát vehetjük ennek, amikor finom részleteket készítünk.

Kitakaró

Fehér színű anyag, ami megakadályozza a festék szétfolyását a papíron. Ahova felvisszük oda nem kerül festék. Száradás után ledörzsölhetjük és újabb réteg festéket vihetünk fel. Lazúrozásnál szokták használni.

Akvarell lakk

Szintetikus gyantákat tartalmazó nem sárguló színtelen lakk. A fénytől és a nedvességtől védi a festményt.

Modelling paste

Két féle kapható belőle: fine (sima) és coarse (érdes). Három dimenziós alkotásoknál használatos. Festőkéssel, spatulával is felvihető.

Collage

Kollázsok létrehozásához használják. Textilek, selyempapírok, színezékek homok és más anyagok tapadását segíti elő.

Hatásfokozók

Fix: vízállóvá teszi a festéket, több rétegben is használható.

Shine: fényes és vízálló anyag. Fényes és gyöngyház változatban kaphatók, igény szerint hígíthatók.

Paste (paszta): sűrítő médium. Önmagában és keverve is használható. Vékonyan hordjuk fel spatulával. Növeli a felület fényességét, csökkenti a színek összefolyását. Vízzel visszahordható.

Effect spay: nyirkos felületen kell használni. Érdekes foltos hatást lehet elérni vele.

Folyékony fedőréteg: létezik színes és színtelen változata is. A használatával befedett felületet nem fogja meg a festék. Később kézzel letörölhető a papírról.

Gloss: növeli a vízfesték fényét. Használhatjuk megszáradt felületen, hígított festékkel vagy sima vízzel keverve.

Minden vélemény számít!